Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, plantmachine Lesotho

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Tikwa-Fotografie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de afgelopen jaren is aan meerdere projecten een bijdrage geleverd. Dit is gebeurd in de vorm van doneren of het aanbieden van gratis diensten of advies. De volgende projecten zijn of worden ondersteund.

Ziekenhuis Elbasan, Albanië

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ziekenhuis Elbasan

Zo’n zes jaar geleden begon een Nederlandse vrouw, Wilma Verburg, in een psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan, Albanië te werken. Dit ziekenhuis is het grootste psychiatrisch ziekenhuis van Albanië. De leefomstandigheden waren erbarmelijk slecht. Kapotte bedden die nooit verschoond werden, niet-werkende toiletten, maximaal één keer per week kon een kapotte douche gebruikt worden, tafels en stoelen waren er niet. Voor de patienten werden geen activiteiten georganiseerd zodat ze hele dag doelloos voor zich uit zaten te staren.
Wilma Verburg begon met het organiseren van activiteiten en zocht contact met hulporganisaties om goed materieel te krijgen. In de loop van de jaren is er een dagactiviteitencentrum ingericht, zijn bedden en beddengoed vervangen, toiletten gerepareerd en opnieuw betegeld, doucheruimtes gebouwd, wasmachines georganiseerd en is het personeel opgeleid. Meerdere keren heeft Tikwa-Fotografie hieraan bijgedragen door middel van giften. Nu, anno 2016, is dit ziekenhuis een voorbeeld voor de andere psychiatrische ziekenhuizen in dit land.

Landbouwproject Lesotho

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, plantmachine Lesotho

Lesotho is een land binnen Zuid-Afrika. Het land is bergachtig en ligt geheel boven de 1000 meter. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van de landbouw. De traditionele manier van landbouw bedrijven gebeurd door het maken van kleine gaten in de akker, hier de zaden of bonen in te leggen en vervolgens het gat weer toe te dekken. Sinds de intrede van de ploeg is deze vorm van landbouw naar de achtergrond verschoven. Maar het gevolg van het gebruik van de ploeg in combinatie met het bergachtig landschap is een toenemende vorm van erosie. Door het ploegen wordt de grond losgemaakt en spoelt weg door regenval of waait weg door de wind.
Ook Koili Moliko, geboren en opgegroeid in Lesotho, is afhankelijk van de landbouw. Hij ziet de duidelijke nadelen van het gebruik van de ploeg. Daarom kiest hij voor de traditionele manier van landbouw bedrijven. Om het bewerken te vergemakkelijken was hij op zoek naar financiën om een plantmachine aan te schaffen. Deze plantmachine maakt in één beweging een gat, strooit er zaad of bonen in en dekt het gat weer toe. Zo wordt het economisch rendabel om deze vorm van landbouw toe te passen. Daarnaast laat hij aan andere boeren zien dat het werkt. Tikwa-Fotografie heeft de aankoop van de plantmachine voor Koili bekostigd en hem tevens geld geleend om een eigen stuk land aan te kopen naast het land dat al gehuurd wordt.

Tienerwerk @Robert’s, Elburg

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, @Robert's

In het oude stadje Elburg zijn Robert en Jennifer Pruis een aantal jaren geleden begonnen met het organiseren van een paar middagen in de week voor tieners. Dit werk is uitgegroeid tot @Robert’s: Een locatie in Elburg waar tieners kunnen chillen, huiswerk maken, kletsen en wat drinken of eten. Daarnaast worden tieners betrokken bij maatschappelijke activiteiten in Elburg. Tikwa-Fotografie helpt @Robert’s door gratis foto’s te maken tijdens de diverse activiteiten. Deze foto’s worden gebruikt voor persberichten en voor social media.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Voordat de term ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ een buzzword werd, was Tikwa-Fotografie hier al mee bezig. De filosofie van Tikwa-Fotografie is: Als ondernemer ben je onderdeel van de maatschappij, je ontvangt van die maatschappij en geeft ook weer terug.