Portret met de paarden

Zelf inlijsten of uitbesteden?

Iedere keer als er gevraagd om een ingelijste vergroting is daar het dilemma: Ga ik het zelf doen of besteed ik het uit? Uitbesteden lijkt in eerste instantie duurder, maar is het vaak niet. Het alternatief voor een lijst op maat is een wissellijst. Ze zijn er in een aantal maten en materialen. Meestal voorzien van een (verwijderbaar) passepartout. Als het echt goedkoop moet is dit een oplossing. Maar met een aantal nadelen.Heeft de vergroting een afwijkend formaat, dan kun je al niet uit de voeten met een wissellijst en ben je aangewezen op een lijst op maat.

Het grote nadeel van een wissellijst is dat de foto op den duur gaat rimpelen, waardoor deze niet meer strak in de lijst zit. Voor afmetingen tot zo’n 15×20 cm merk je dat niet zo, maar voor grotere afmetingen gaat dit zeker gebeuren. Door de foto van te voren op te (laten) plakken op foamboard of forex kun je dit voorkomen. Maar om dat zelf goed te doen heb je een rollenpers nodig.

Een andere nadeel van een wissellijst is de beperkte keuze van de passepartout. Vaak is de kleur wit of ecru en de uitsnede precies in het midden gemaakt. Wil je een andere kleur, een verschoven uitsnede of bijvoorbeeld een verdiept randje rondom de uitsnede, dan moet je een passepartout op maat laten maken.

Hetzelfde geldt voor de lijst zelf. Om iets te vinden dat past bij het interieur kan veel tijd in beslag nemen, waardoor de kosten stijgen.

En dan is er nog de keuze van het glas. Goedkope wissellijsten hebben steeks vaker een kunststof voorkantbescherming. Wil je museumglas in je lijst, waardoor je een goed zicht hebt op de foto en de foto op den duur niet verkleurt, dan moet je dat ook weer ergens apart bestellen. En je moet zeker weten dat de wissellijst berekend is op het extra gewicht van het museumglas.

Door al deze nadelen wordt de goedkope wisselijst uiteindelijk een stuk duurder. De keus om uit te besteden is dan ook voor de hand liggend. Als je uitbesteedt heb je alle vrijheid wat betreft het soort lijst, de kleur van de lijst en het passepartout, de uitsnede, het soort glas.

De keus is dus eigenlijk: Wil je iets hebben dat goedkoop is, waarbij je diverse concessies moet doen en dat op den duur achteruit gaat in kwaliteit, of wil je een sierraad aan de muur dat zijn waarde behoudt.

Bij een goede lijstenmaker heb je een grote keuze in lijsten, de passepartout wordt op maat gemaakt, je kunt museumglas in de lijst laten zetten en alles wordt professioneel afgewerkt en voorzien van een degelijke ophanging. Op die manier versterkt de lijst de foto waardoor deze nog beter tot zijn recht komt en wordt het een kunststuk waar je naar blijft kijken.

Een voorbeeld is onderstaande foto van het formaat 40×50 cm die door Lijstenmakerij Pool te Elburg vakkundig is ingelijst tot grote tevredenheid van het bruidspaar.

Poseren met de paarden

Ingelijste trouwfoto